“Weet jij wat te doen bij een nucleair ongeval?”: terugblik op de informatiecampagne (18 december 2018)

Op 6 maart lanceerde het Crisiscentrum de informatiecampagne ‘Weet jij wat te doen bij een nucleair ongeval?’, in samenwerking met de FOD Volksgezondheid, het FAGG, het FANC en het FAVV.

Gedurende 10 maanden vonden er verschillende nationale en lokale acties plaats, o.a. brochures (973.400 exemplaren verdeeld), animatievideo’s (119.420 weergaves) en informatiesessies (24 sessies) samen met de predistributie van jodiumtabletten (643.399 doosjes). Ter afsluiting van de campagne kan je vanaf vandaag je ook 2 nieuwe video’s vinden op ons YouTube-kanaal, met de highlights uit de informatiesessies die in 2018 plaatsvonden in de nucleaire noodplanningszones.

10 maanden informatiecampagne 

Het nucleaire risico in België is klein maar niet onbestaande. Daarom is het belangrijk dat iedereen weet wat dat risico juist inhoudt, wat de overheid preventief en in een noodsituatie doet en wat de juiste reflexen zijn bij een nucleair ongeval. Dit gevoelig thema vraagt de nodige duiding en herhaling. Daarom organiseerden we van maart tot en met december 2018 verschillende acties, waarbij we experts aan het woord lieten.

  • Via radio, tv of pers: In maart – april kon je onze experts horen, zien of lezen op de radio, op tv of in de pers. Door samenwerkingen met Radio 1 (Hautekiet), RTBF (A Votre Avis), Metro en De Persgroep brachten we de topics radioactiviteit, de gevolgen van een nucleair ongeval en de juiste reflexen herhaaldelijk onder de aandacht.
     
  • Via www.nucleairrisico.be(externe link) : de website www.nucleairrisico.be(externe link) kreeg in 2018 een nieuw jasje. Op deze site kan je alle informatie over het nucleaire risico, de acties van de overheid en de juiste beschermingsmaatregelen vinden, op maat van burgers, collectiviteiten en zorgverleners (bv. wetenschappelijke artikels). In 2018 bezochten 104,789 deze website. 
     
  •  Via sociale media: naast verschillende berichten, infographics en video’s die we verspreidden via Facebook, Twitter, YouTube en Instagram, hielden we in september ook twee informatiesessies live via Facebook, waarbij kijkers de kans kregen om hun vraag rechtstreeks aan onze experts te stellen. Waarom mag ik boven 40 geen jodiumtabletten? Waarom is er nu een nieuw noodplan? Hoe word ik op de hoogte gebracht bij een nucleair ongeval? …? : onze experts gaven graag een antwoord. In totaal bekeken 11.091 personen deze live sessies.
     
  • Via contact met inwoners van noodplanningszones: een campagne rond het nucleaire risico roept veel vragen op. We wilden inwoners van gemeenten in nucleaire noodplanningszones dan ook de kans geven om hun vragen persoonlijk aan onze experts te stellen. In samenwerking met 27 gemeenten hielden we 24 informatiesessies voor zowel particulieren als professionelen (artsen, apothekers, …).

Kon je geen informatiesessie bijwonen? Dan kan je ze vanaf nu herbekijken op ons YouTube-kanaal. Van de volledige sessie maakten we een montage dat de belangrijkste informatie bevat. Je vindt ze op www.youtube.be/riskinfobe(externe link)

Predistributie van jodium in heel België: grote nood aan informatie

De aanleiding van de campagne was een actualisatie van het nationaal noodplan voor het beheer van nucleaire en radiologische ongevallen. De belangrijkste aanpassing voor de bevolking in dit noodplan is de predistributie van jodiumtabletten. Sinds maart 2018 kan je in heel België gratis preventief jodiumtabletten halen bij de apotheker. Zeker wie dichtbij een nucleaire installatie woont of jonger dan 18 jaar is, zwanger is of borstvoeding geeft vragen we deze voorzorgsmaatregel te nemen. Daarom was een grootschalige campagne des te belangrijker dit jaar. 

Sinds maart 2018 haalden individuen (214.098) en collectiviteiten (429.301)  in totaal 643.399 doosjes jodiumtabletten af bij de apotheek. Bij zo’n doosje kregen ze steeds een brochure. Deze brochure geeft de nodige uitleg wat er gebeurt bij een nucleair ongeval, hoe de overheid het risico tot een minimum probeert te beschermen en wat je zelf kan doen om je te beschermen. Stabiel jodium is immers niet dé oplossing. Schuilen is en blijft de belangrijkste maatregel om jezelf te beschermen. Jodiumtabletten kunnen alleen bescherming bieden als je ze op het juiste moment inneemt. 

Lees hier de brochure(externe link) voor de nodige informatie. 

Contact

Pers NL

0471 763 704