Brandweeropleidingen over spoorwegrisico's door Infrabel en NMBS (15 augustus 2019)

Samen met het Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid (KCCE) willen Infrabel en de NMBS de hulpverleners via opleidingen vertrouwd maken met de specifieke spoorwegrisico’s waarmee zij geconfronteerd worden vanaf de oproep tot de aankomst van de vertegenwoordigers van de infrastructuurbeheerder (Infrabel) of de spoorwegonderneming (NMBS). Iedereen die minstens in bezit is van het brevet van sergeant of M01 kan aan de opleiding meedoen.

De opleidingen zijn voorzien omdat interveniëren in het spoorwegmilieu specifieke risico’s inhoudt voor de persoonlijke veiligheid van de medewerkers van de hulpdiensten. Infrabel en de NMBS willen de hulpdiensten sensibiliseren en ondersteunen zodat de operaties in de veiligst mogelijke omstandigheden kunnen doorgaan.

Per taalrol zijn er verschillende opleidingen voorzien, telkens voor 48 deelnemers per dag.

De opleiding zal doorgaan op de site LCI Klein Eiland, Tweestationsstraat 128 te 1070 Brussel (vlak bij het Zuidstation en te voet van daaruit bereikbaar) waar de diverse risico’s zullen aangesneden worden en dit zowel theoretisch als aan de hand van praktijkgevallen. Speciale aandacht zal gaan naar ongevallen met gevaarlijke stoffen, en de verschillende rijtuigen en motorstellen zullen voorgesteld worden.

De Nederlandstalige sessies vinden plaats op maandag 21, donderdag 24, vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober 2019.

De Franstalige sessies vinden plaats op zaterdag 19, dinsdag 22 en woensdag 23 oktober 2019.

De inschrijvingen worden beheerd door de Opleidingscentrum van de Brusselse brandweer, maar inschrijven doe je via je lokale VTO-vertegenwoordiger of de VTO-dienst van je zone.

Infrabel en de NMBS hebben moeite noch kosten gespaard om deze opleiding te realiseren en we willen hen nu al danken voor het initiatief. Het Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid (KCCE) wil dit bijzonder opleidingsproject dan ook ten volle ondersteunen. De opleiding zal volledig gratis zijn en wordt erkend als voortgezette opleiding voor zes uren.

Contact

Thomas Biebauw
tel: 02 500 24 02
GSM 0471 50 06 94
email